7 Sebab Mengapa Kurma Diangkat sebagai Makanan Sunnah

Kongsikan di
Foto - Google Image

Kurma diangkat tinggi oleh Rasulullah SAW kerana mempunyai nilai kandungan makanan yang tinggi. Kandungan protein di dalam kurma lebih kurang 1.8 hingga 2.0 peratus, serat 2.0 hingga 4.0 peratus manakala kandungan gulanya 50 hingga 57 peratus glukosa. Ini menunjukkan kandungan gula di dalamnya telah ditukar secara semulajadi. Bermakna apabila kita memakan kurma, tenaga yang diserap tubuh adalah serta-merta.
Kaya dengan zat besi, kalsium, fosforus, sodium, potasium, vitamin A dan C dan juga niasin. Ia lazimnya dimakan semasa bulan Ramadhan dan mempunyai khasiat serta nilai yang tinggi dalam dunia perubatan tradisional.
Jus kurma berkesan untuk mengatasi masalah sembelit. Bagaimanapun minuman ini tidak sesuai diamalkan oleh mereka yang mengidap penyakit diabetis, kerana ia boleh mendatangkan kesan yang lebih serius.
Kurma mencegah stroke – Kurma adalah sumber yang kaya dengan kalium, mineral yang amat penting untuk menghalang strok dan menggalakkan kesihatan sistem saraf. Walaubagaimanapun, dos harian 400 mg kalium berkesan mengatasi isu tersebut.
Kurma mengawal kolesterol – Kurma membersihkan saluran darah dan mengelakkan pembekuan darah. Oleh itu, buah kegemaran Rasulullah SAW mengawal kolesterol yang tidak sihat.
Kurma mengawal tekanan darah – Oleh kerana kandungan natrium dan kalium yang tinggi, individu yang mengalami tekanan darah tinggi perlu kerap mengambil kurma. 5 hingga 6 biji kurma mempunyai sekitar 80mg magnesium, yang penting untuk aliran darah yang betul dan merebak melalui saluran darah. Dilaporkan, tekanan darah berkesan dikurangkan dengan kira-kira 370 mg magnesium.
Kurma menguatkan jantung – Anda hanya perlu rendam beberapa kurma dalam air pada waktu malam, dan pada waktu pagi, keluarkan biji dan tambahkan ke dalam smoothie atau snek oatmeal, ikut kesukaan anda.
Kurma mencegah cirit-birit – Kurma sangat tinggi kalium yang bisa menghalang cirit-birit, kerana ia akan melegakan perut dan usus malah menyokong bakteria baik.
Kurma merawat sembelit – Selain cirit-birit, kurma juga mampu melegakan sembelit kerana ia mempunyai kesan laksatif ringan. Hanya dibiarkan rendam dalam air pada waktu malam dan mengambilnya esok pagi.
Kurma juga mengawal berat badan – Pengambilan kurma semasa perut kosong pada waktu pagi berkesan menghalang pertambahan berat badan dan kerana ianya bebas kolesterol, kurma membantu anda mengawal berat badan. Namun, ambil perhatian, kandungan gula kurma juga tinggi jadi jangan makan dalam jumlah yang berlebihan.
Sumber:Wanista
loading...

0 Response to "7 Sebab Mengapa Kurma Diangkat sebagai Makanan Sunnah"

Post a Comment