Buat Pasangan Suami Isteri, Inilah Doa Sebelum Dan Selepas Hubungan Intim Yang Wajib Kamu Tahu. Mohon Kongsikan Doa Ini...

Kongsikan di
Doa Hubungan Intim antara Suami & Isteri Menurut Agama Islam terbahagi menjadi tiga iaitu doa sebelum Hubungan intim, doa pada saat keluar air mani, dan juga doa setelah selesai Hubungan intim. Dalam hubungan badan hendaknya harus memperhatikan cara dan larangannya.

Doa Sebelum Hubungan Intim 

Hubungan badan harus diketahui oleh para pasangan suami isteri yang ingin melakukan hubungan badan. Sebagai manusia yang normal, tentu saja kita semua memiliki sebuah hasrat untuk melakukan hubungan intim, terutama bagi yang telah menikah.

Dalam Islam, melakukan hubungan Intim antara suami isteri ialah wajib hukumnya kerana hal tersebut merupakan salah satu kewajiban sebagai seorang yang sudah menikah. Ajaran Islam sudah mengatur secara lengkap bagaimana tata cara hubungan badan suami isteri yang baik dan juga benar. Jadi, sebagai makhluk mulia, hendaknya ketika mahu hubungan suami isteri atau bersetubuh juga harus dilakukan dengan cara yang mulia ini.

Agama Islam telah mengajarkan tentang bagaimana Cara Hubungan Intim Menurut Islam yang baik dan doa bagi sepasang suami isteri. Ada 3 doa yang diajarkan oleh Islam ketika bersetubuh antara lain doa sebelum hubungan badan, doa ketika keluar air mani, dan doa setelah selesai hubungan badan.


Untuk lebih jelasnya berikut 3 Lafaz Doa Bersetubuh Suami isteri Menurut Islam:

1. Doa sebelum Hubungan badan
Sebelum melakukan hubungan badan antara suami dan isteri sebaiknya melafalkan doa terlebih dahulu. Adapun doanya seperti berikut ini:

بِسْمِ اللهِ اَللّهُمَّ جَنِّبْنَا الشَّيْطَانَ وَجَنِّبِ الشَّيْطَانَ مَا رَزَقْتَنَا

“Allahumma janibnasyaithana wa janibnisyathanamarazaqna".

Doa ini bermakna bahawa anda memohon agar dijauhkan dari syaitan yang boleh merosak hubungan antara suami/isteri anda dan menjauhkan syaitan dari rezeki yang Allah berikan kepada kita. Doa itu dilafalkan sebelum anda memulai untuk melakukan hubungan intim.

2. Doa Bersetubuh ketika mengeluarkan air mani
Ketika mengeluarkan air mani diwajibkan juga harus berdoa agar air mani yang keluar boleh memberikan keturunan yang baik. Adapun doa ketika mengeluarkan air mani:

اَللّهُـــمَّ اجْعَــلْ نُطْفَتَــنَا ذُرّ ِيَّةً طَيِّــبَةً

“Allahummaj’alnuthfatna dzurriyyatan thayyibah".

Erti dari doa ini adalah Ya Allah, semoga sperma yang kami keluarkan boleh menghasilkan keturunan yang baik.

3. Doa Bersetubuh setelah selesai melakukan hubungan badan
Setelah selesai melakukan hubungan Intim hendaknya pasangan suami isteri harus melafalkan doa lagi dengan mengucapkan Alhamdulillah. Doa setelah melakukan hubungan intim ini ditujukan sebagai ungkapan rasa bersyukur kepada Allah yang telah memberikan kenikmatan yang begitu indah ketika melakukan hubungan badan suami isteri.

اَلْحَمْدُ ِللهِ الَّذِيْ خَلَقَ مِنَ المْـَــاءِ بَشَـــرًا

“ALHAMDU LILLAAHI LLADZII KHALAQA MINAL MAA I BASYARAA"

Ertinya : Segala puji bagi Allah yang telah menjadikan air mani ini menjadi manusia (keturunan)

Selain melafazkan doa bersetubuh, Ajaran Islam juga mengajarkan bagaimana Tata Cara atau etika ketika melakukan hubungan Suami isteri. Adapun Cara dan Doa Bersetubuh Suami isteri Menurut Islam yakni:

Melakukan dalam keadaan yang masih suci
Etika ketika dalam bersetubuh yang pertama yakni melakukan badan dalam keadaan bersuci. Keadaan suci yang dimaksud di sini adalah keadaan badan yang suci bebas dari hadas besar maupun hadas kecil. Pasangan suami isteri yang hendak melakukan hubungan intim sebaiknya dalam keadaan yang bersih sehingga tidak membawa kuman atau bakteria saat melakukan hubungan intim. Disarankan untuk berwudhu terlebih dahulu sebelum melakukan hubungan intim. Wudhu boleh menghilangkan hadas kecil yang melekat di tubuh, dan sangat disarankan jika melakukan buang air kecil terlebih dahulu sebelum melakukan hubungan intim.

Bercanda terlebih dahulu
Sebelum melakukan hubungan intim suami dan isteri hendaknya pasangan suami isteri bercanda terlebih dahulu. Bercanda sangat dianjurkan ketika akan melakukan hubungan intim, hal tersebut akan membuat isteri menjadi santai dan tidak merasa tegang ataupun takut. Bercanda yang disarankan sebelum melakukan hubungan badan adalah senda gurau yang mesra. Pasangan suami isteri dapat saling memegang anggota tubuhnya sambil bercanda. Candan-candaan kecil yang dibuat sebelum Hubungan intim akan membuat pasangan semakin mesra dan harmoni.

Mencium dan memeluk isteri
Mencium dan memeluk mesra isteri merupakan bahagian dari adab yang baik ketika ingin melakukan hubungan intim. Suami sebaiknya melakukan foreplay terhadap isterinya sebelum melakukan hubungan intim. Kegiatan foreplay ini memiliki tujuan untuk membuat isteri menjadi nyaman dan tidak merasakan sakit ketika sedang melakukan hubungan intim. Foreplay yang dilakukan juga dapat membuat isteri anda menjadi nyaman sehingga secara psikologi si isteri akan merasa lebih siap untuk Hubungan badan dengan suami. Pemanasan termasuk juga salah satu cara agar pasangan anda terangsang.

Membaca doa
Membaca doa merupakan etika yang terpenting ketika ingin melakukan hubungan badan dengan pasangan. Dalam sebuah hadis disebutkan jika seorang pasangan suami isteri tidak berdoa terlebih dahulu atau minimal melafazkan basmalah maka dalam melakukan hubungan intim akan diganggu oleh syaitan. Ucapkanlah doa bersetubuh yang telah dijelaskan sebelumnya, jangan lupa juga melafalkan doa ketika mengeluarkan air mani dan ketika sudah selesai melakukan hubungan intim. Doa tersebut tidak perlu diucapkan terlalu keras cukup dalam hati atau berbisik saja.
loading...

0 Response to "Buat Pasangan Suami Isteri, Inilah Doa Sebelum Dan Selepas Hubungan Intim Yang Wajib Kamu Tahu. Mohon Kongsikan Doa Ini..."

Post a Comment