ALHAMDULILLAH...!!! INILAH DOA NABI SULAIMAN NTUK KEKAYAAN YANG MELIMPAH RUAH....SILA AMALKAN..SEMOGA ALLAH MENGABULKAN DOA2 ANDA SEMUA AAMIIN...

Kongsikan di


Semua orang tahu bahawa Nabi Sulaiman 'Alaihi Salam Adalah salah Satu Nabi Yang Allah dikurniakan HARTA melimpah. TIDAK Hanya ITU saja, Nabi Sulaiman Juga merupakan Nabi Yang diberi  mukjizat Seperti boleh bercakap DENGAN haiwan.


Contohnya Seperti memindahkan Singgasana Ratu Saba Ke Dalam Kerajaan Nabi Sulaiman DENGAN Tujuan Supaya Ratu Saba Ingin Meninggalkan ajarannya Dahulu yakni Menyembah matahari. Lalu Seperti APA doa Nabi Sulaiman UNTUK HARTA Yang melimpah ruah itu?Ketahuilah kalau doa ITU disenaraikan Dalam Al Quran iaitu dalam surah Shod ayat ke35.

Bermaksud: "Ia berkata," Ya Tuhanku, ampunilah saya dan anugerahkanlah kepadaku kerajaan yang tidak dimiliki oleh seorang juga sesudahku. Sesungguhnya Engkaulah Yang

Maha Pemberi. "(QS Shad 35)

Melalui doa itu, Allah lalu mengabulkan permintaan Nabi Sulaiman dengan anugerah pengetahuan yang besar serta dilimpahkan kuasa yang sangat besar serta kuat. Setelah merasakan bahawa Allah mengabulkan doanya, Nabi Sulaiman berucap syukur pada Allah sebagai pencipta langit dan bumi. Berikut doa ucapan syukur yang dilantunkan oleh Nabi Sulaiman.
"Maka dia tersenyum dengan tertawa kerana (mendengar) perkataan semut itu. Serta dia berdoa, "Ya Tuhanku berilah saya ilham untuk tetap mensyukuri ni'matMu yang telah Engkau anugerahkan kepadaku dan kepada dua orang ibu bapakku dan untuk mengerjakan amal saleh yang Engkau ridhai serta masukkanlah saya dengan rahmatMu ke dalam golongan hambahambaMu yang soleh" (QS An Naml 19) Dengan doa penutup itu kita diajarkan sekaligus diingatkan untuk selalu bersyukur ketika mendapat kenikmatan.Begitu orang yang membacanya akan mendapat kesenangan baik di dunia maupun di akhirat.

Bahkan doa itu jadi bacaan Nabi yang kaya raya dan tidak ada manusia yang dapat menandinginya. Apa hikmah yang dapat kita ambil dari doa Nabi Sulaiman untuk kekayaan yang melimpah ruah itu?
Apabila kita mendapat nikmat berbentuk kekayaan ataupun kenikmatan yang lain, jangan lupa selalu untuk bersyukur.

Nabi Sulaiman 'Alaihi Salam juga selalu mensyukuri nikmat yang telah Allah beri sehingga Allah selalu memberi kekayaannya. Sesungguhnya kaya, tenar serta berjaya merupakan ujian dari Allah sama ada kita ingin mensyukurinya atau jadi kufur atasnya.


Sungguh satu hal yang tidak pantas diucapkan ketika seseorang sudah berjaya serta ia berkata, "Kejayaan itu berasal dari hasil jerih payahku."Orang dengan jenis ini tidak bakal selamanya berjaya kerana kurangnya bersyukur. Sebaliknya katakanlah, "Kejayaan yang saya boleh yaitu dari Allah serta saya mensyukurinya. "Jadi, adakah kita bersyukur hari ini? Yuk kita bersyukur dari hal yang kecil sehingga Allah juga akan memberikan kesyukuran yang lebih besar.
loading...

0 Response to "ALHAMDULILLAH...!!! INILAH DOA NABI SULAIMAN NTUK KEKAYAAN YANG MELIMPAH RUAH....SILA AMALKAN..SEMOGA ALLAH MENGABULKAN DOA2 ANDA SEMUA AAMIIN..."

Post a Comment