TUAH KUCING LETAK DI MANA?

Kongsikan di


Burung, ayam dan kucing adalah antara beberapa jenis binatang jinak yang gemar diplihara manusia sejak zaman berzaman lagi.

Kucing menjadi kegemaran yang dipelihara oleh berbagai-bagai peringkat manusia, bermula dari istana membawa ke gobok usang di pinggir kampong.

Rupa dan bentuk fizikal kucing ada brebagai-bagai macam yang menjadikannya banyak pilihan kepada peminat-peminatnya.

Demikian juga warnanya ada berbagai-bagai jenis, putih, merah, coreng dan sebagainya.

Seperti biasa dengan binatang-binatang peliharaan, kucing juga mempunyai berbagai-bagai keistimewaan.

Kucing, seperti ayam dan burung juga dipercayai mempuyai tanda-tanda boleh membawa tuah kepada pemeliharanya. Itulah mkepercayaan tradisi.

Pada binatang-binatang tersebut ada tanda-tanda bertuah yang  tertentu pada tubuh badan mereka.

Tanda bertuah yang paling penting pada kucing ialah langit-langitnya, iaitu anggota sebelah atas rongga mulut, berwarna hitam.

Kadang-kadang itu warna hitam itu hanya bertumpuk sahaja, dan mengikut kepercayaan yang lebih baiknya kalau semua langit-langitnya berwarna hitam. Itulah dikatakan kucing berlangit-langit hitam.

Kucing berlangit hitam ini dipercayai dapat membawa tuah kepada pemeliharanya, kerana itu ia amat disayangi dan dimanja-manjakan.

Benarkah begitu?

Selain dari kucing, ada juga manusia yang dipercayai mempunyai langit-langit hitam, mungkin setumpuk, atau sepenuh langitnya. Orang ini dipercayai mempunyai mulut masin, lebih lagi di lanit hitam itu tumbuh beberapa urat rambu atau bulu?

Kucing-kucing peliharaan itu biasanya diberikan berbagai-bagai nama, seperti bayi yang baru lahir juga, seperti putih, belang, tumpuk, da ada juga menggunakan nama-nama orang tertentu yang terdapat di kalangan manusia.

Satu lagi kepercyaan orang-orang Melayu ialah bila kucing peliharannya “membasuh muka” di beranda atau atas tangga rumahnya  menunjukkan ada tamu yang akan datang?

Sekian.Sumber : pondokrahmat

loading...

0 Response to "TUAH KUCING LETAK DI MANA?"

Post a Comment