Petanda KUBUR KATA "MARI" tapi ramai TAK TAHU.

Kongsikan di
Apabila setelah datang tanda-tanda tadi ia tidak segera bertaubat dan tidak mempersiapkan bekal yang cukup, maka aku akan serukan kepadanya ketika aku cabut nyawanya : “Bukan kah aku telah memberimu banyak tanda dan peringatan bahawa aku sebentar lagi akan datang? Ketahuilah , aku adalah peringatan terakhir , setelah ini tidak akan datang peringatan lainnya ” ( HR imam qurthubi )
Beginilah cara kerja Malaikat Maut.
Nabi Ibrahim pernah bertanya kepada Malaikat maut yang mempunya dua mata diwajahnya dan dua lagi tengkuknya . “Wahai malaikat pencabut nyawa , apa yang kau lakukan seandainya ada dua orang yang meninggal diwaktu yang sama; yang satu berada di hujung timur yang satu berada diujung barat, serta ditempat lain tersebar penyakit yang mematikan dan dua ekor bintang melata pun akan mati? “
Malaikat pencabut nyawa berkata: “Aku akan panggil ruh – ruh tersebut , dengan izin Allah , sehingga semuanya berada diantara dua jariku , Bumi ini aku bentangkan kemudian aku biarkan seperti sebuah bejana besar dan dapat mengambil yang mana saja sekehendak hatiku ” ( HR abu Nu ‘ aim )
Ternyata Orang Mati Mendengar Tapi Tidak Bisa Menjawab.
Rasullullah SAW memerintahkan agar mayat- mayat orang kafir yang dibunuh pada perang badar dilemparkan ke sebuah sumur tua. Kemudian beliau mendatanginya dan berdiri di hadapannya. Selepas itu, beliau memanggil nama mereka satu- satu: “Wahai fulan bin fulan , fulan bin fulan , apakah kalian mendapatkan apa yang telah dijanjikan oleh Tuhan kalian untuk kaliab betul- betul ada?
Ketahuilah sesungguhnya aku mendapatkan apa yang dijanjikan Tuhanku itu benar -benar ada dan terbukti. “
Umar lalu bertanya kepada Rasulullah . “Wahai Rasul, mengapa engkau mengajak bicara orang -orang yang sudah menjadi mayat? “
Rasulullah menjawab . “Demi Tuhan yang mengutusku dengan kebenaran, kalian memang tidak mendengar jawapan mereka atas apa yang tadi aku ucapkan , Tapi ketahuilah , mereka mendengarnya , hanya saja tidak dapat menjawab ” (HR Bukhari Muslim). KREDIT INFO ISLAM.
Wallahua’lam.
Sumber: Admin KV
loading...

0 Response to "Petanda KUBUR KATA "MARI" tapi ramai TAK TAHU."

Post a Comment