Ibu Baru Bersalin, Jangan Langgar Pantang Tidur Dalam Bilik Aircond, Nasihat Penting Dari Bidan Ini

Kongsikan di
Image result for Pantang Tidur Dalam Bilik Aircond


Pasti ramai kita pernha melihat atau melalui, ibu lepas bersalin akan memakai stokin di kaki mereka untuk mengelakkan suhu sejuk yang bakal memberi kesan kepada sistem peranakan.

Tapi dilihat zaman semakin maju, penjagaan dalam pantang semakin longgar, sebenarnya langgar pantang akan memberikan kesan jangka panjang kepada ibu berkenaan, oleh itu Puan Siti Aishah yang merupakan seorang Juru Urut Bertauliah dan Pengamal Warisan Perbidanan Melayu Lama telah tampil memberikan nasihat berguna kepada ibu-ibu diluar sana.

Jom kita baca.

Langgar pantang, tidur dalam bilik beraircond, alasan wajib yang selalu saya dengar, anak(bukan newborn ya) tak tahan panas, newborn tak tahan panas, ibu tak tahan panas, atau suami tak tahan panas.

Nasihat saya, tidur dalam bilik beraircond biarpun temperature hanya 25°c sudah dikira sejuk ya

Ibu-ibu yang tidur dalam bilik beraircond sekup kepala, pakai stokin, pakai baju lapis2 dikira bersejuk ya.

Ibu-ibu dalam pantang yang kerap beraircond, malah tidur dalam aircond mudah terkena serangan bentan urat (demam menggigil seluruh badan), meroyan urat ( simptom arthiritis - sakit2 sendi) dan meroyan bulu (mudah rasa seram sejuk) selepas bersalin.

Nasihat saya, 

Jika anak-anak yang dah besar dan suami anda tak tahan tidur tanpa aircond, anda kenalah berkorban tempat dengan tidur di tempat lain sepanjang pantang 44 hari.

Berpisah tempat tidur 44 hari bukan bermaksud anda buang anak-anak yang lain. Ia adalah tanda kesungguhan anda untuk cepat sembuh supaya genap 44 hari berpantang, anda menjadi ibu yang lebih sihat dan mampu luangkan banyak masa berkualiti dengan anak2.

Kadang-kadang bila melihat balik ibu yang dah dihinggap sakit melunai selepas tamat tempoh berpantang, saya menyaksikan sendiri betapa mereka "rimas" dengan kehadiran anak2 kerana si ibu sibuk melayan sakit2 badan yang tak surut2 selepas bersalin.

Newborn dilahirkan dari kantung ketuban yang panas. Mereka dah biasa berpanas selama 10 bulan dalam perut ibu. Jadi alasan bayi tak tahan panas lebih kepada observation ibu pada ruam2 di badan bayi dan rengekan bayi.

Sebab tu mak-mak kita dahulu dia tak tala kipas kat anak-anak baru lahir. Dia pakaikan anak bedak sejuk. Lepas tu baju anak kapas nipis. Bedungnya juga dari kain batik/pelikat lusuh. Zaman sekarang anak di fashionkan gaya anak lahir dkt UK. Mana budak tu tak mengamuk.

Yang suaminya pula. Kalau nak tidur dengan isteri, kenalah berkorban. Belajar tidur tanpa aircond dengan kipas yang seminima mungkin.

Jangan sibuk mengelar isteri derhaka, kerana wanita yang banyak beraircond lambat laun akan melalui frasa mati putik dimana mereka akan menjadi lebih derhaka apabila mereka langsung tak ada nafsu untuk bersama dengan anda.

Cuba jadi jantan sejati sikit.

Fikirkan khasiat berpantang ini untuk jangka masa panjang. Demi keharmonian rumahtangga kalian sehingga terputus nyawa.

Buat ibu2 muda yang akan berpantang, siap2 beli kipas tangas. Jangan cuba dilangkah pantang larang nan satu ni. Jangan jadikan badan anda sebagai bahan ujikaji.

Kerana sekali badan dah mula sakit2 akibat tidak berpantang, ubatnya mahal. Kesannya berpanjangan. Anda akan tua sebelum usia.

Fikirkan2.

Biar merana 44 hari.
Dari merana 44 tahun.

Sumber : sehinggit.blogspot.my

loading...

0 Response to "Ibu Baru Bersalin, Jangan Langgar Pantang Tidur Dalam Bilik Aircond, Nasihat Penting Dari Bidan Ini"

Post a Comment