AKIBAT SALAH CARA MANDI,ANDA BERISIKO PITAM DAN KENA STROKE SEMASA DI BILIK AIR

Kongsikan di

Selalu kita dengar ramai yang jatuh di bilik air. Ada juga yang pengsan dan diserang stroke. Sebenarnya ada dua sebab utama, cara mandi yang salah dan sudah tentulah bilik air adalah tempat yang paling suka dihuni syaitan. Sebab itulah jika disarankan baca doa sebelum masuk bilik air.

Ramai antara kita yang mandi basahkan kepala dulu sebab nak cepat. Sebenarnya cara ini salah. Silap gaya boleh melayang nyawa. Jangan main-main ya, jom semak punca dan kesannya…

1. Apabila kita siram kepala dulu, panas dalam tubuh akan teperangkap. Ia boleh menyebabkan pembuluh darah pecah.

2. Air sejuk yang disiram pada kepala akan menyebabkan darah mengalir ke kepala untuk memanaskan kepala. Itu yang ramai yang pengsan.

3. Angin dalam badan tidak keluar apabila kita siram kepala atau badan dulu. Sebab tu ramai yang sakit-sakit badan kerana angin berkumpul.

Nak selamat, ikut cara mandi yang betul…

1. Baca doa atau sekurang-kurangnya baca bismillah sebelum masuk ke bilik air.

2. Jangan tergesa-gesa.

3. Mulakan dengan bahagian kaki, siram tapak kaki.

4. Kemudian, barulah siram bahagian betis diikuti paha dan perut.

5. Selepas itu, baru siram bahagian bahu.

6. Berhenti seketika, saat ini kita akan dapat rasakan wap atau angin keluar dari ubun-ubun.

7. Akhir sekali barulah basahkan kepala.

Waktu Mandi Yang Dilarang

1. 30 minit selepas solat Asar kerana waktu ini darah di dalam diri kita sedang panas. Jika kita mandi ketika itu, akan menyebabkan badan menjadi lelah untuk melakukan perkerjaan.

2. Setelah Maghrib. Jantung kita setelah maghrib sudah mulai lemah untuk melakukan perkerjaan. Jadi, kajian menunjukkan bahawa ketika ini jika kita mandi akan menyebabkan paru-paru boleh dimasuki air dan boleh menyebabkan paru-paru basah.

3. Setelah Isyak sehingga pukul 12 malam. Setelah solat Isyak, jantung kita berhenti dan melakukan istirahat. Jika mandi ketika ini akan menyebabkan kerosakan jantung akibat kemasukan air.

4. Selepas bersukan atau sedang berpeluh. Tunggu sampai badan sejuk atau hilang peluh. Selain menyebabkan panau, ini juga boleh menyebabkan serangan stroke.

Nak Awet Muda, Mandi Dengan Cara Ini

1. Menjelang waktu Subuh (antara jam 2 hingga 3 pagi)

Badan menjadi lebih sihat, awet muda dan membaiki metabolisme tubuh. Suhu badan menjadi lebih stabil, melancarkan perjalanan darah dan membuang sikap malas.

Tengok saja nenek dan datuk kita yang sering mandi waktu begini, tubuh mereka sihat dan nampak muda.

2. Selepas Subuh ( 6 pagi)

Tubuh akan lebih segar dan mood jadi baik.

Ok wanita, anda mampu mengubah demi kesihatan yang lebih baik, moga bermanfaat buat anda!

Sumber: http://suaramedia.org
loading...

1 Response to "AKIBAT SALAH CARA MANDI,ANDA BERISIKO PITAM DAN KENA STROKE SEMASA DI BILIK AIR"

  1. 5 bahan yang bersifat SUPERFOOD, antibiotik semulajadi ia itu Halia, bawang putih, epal cider, lemon dan madu di gabungkan menjadi minuman Botani JUS SE7EN yg sgt bermanfaat elakkan stroke, serangan jantung, diabetics, gout dan segarkan tubuh dari sakit dan lenguh. Lawat.
    www.jusse7en.com
    www.jusse7en.com

    ReplyDelete