SEBAB WAJAH NABI MUHAMMAD TIDAK BOLEH DILUKIS/DIGAMBARKAN

Kongsikan di

Bagi penganut agama Islam, tidak ada yang tahu bagiamana rupa Allah SWT dan Nabinya Muhammad SAW. Kadang-kadang kedua-duanya ini hanya dilukiskan dalam sebuah kaligrafi.

Namun banyak alasan yang mengatakan kenapa wajah Nabi Muhammad tidak boleh dilukis atau digambarkan? sejumlah alasan tersebut pun hanya menjadi kepercayaan masing masing. Tanpa adanya wajah dan bentuk lukisan Nabi Muhammad pun umat Islam harus meyakini tentang kewujudan mereka.Beberapa alasan kenapa Nabi Muhammad tidak boleh dilukis atau digambarkan?

Jawapannya kerana pada masa itu belum ditemuinya sebuah kamera dan tidak ada satu orang pun yang melukis wajahnya. Jadi tidak mungkin seseorang boleh menggambar wajah Nabi Muhammad SAW yang sebenarnya belum ada gambar nyata dar wajah Nabi Muhammad SAW.

Walaupun setakat ini ada sebuah pengakuan jika menggambar wajah Nabi Muhammad pun dianggap suatu perkara yang haram. Disamping itu, keaslian ajaran Islam sangat dijaga oleh Islam sendiri dan inilah bukti yang sahih.

Selain itu, menggambar wajah nabi Muhammad SAW dianggap mengabaikan kemurnian aqidah kaum muslimin haruslah dijaga. Penyembahan berhala bermula daripada lukisan-lukisan orang-orang shalih meliputi Nasr, Yauq, Yaguts, Suwa dan Wadd oleh kaum Nabi Nuh.

Tak hanya itu saja, alasan kenapa wajah nabi Muhammad SAW tidak boleh dilukis ini guna menghindari umat islam menyembah berhala. Jika nabi Muhhamd di lukis maka akan dijadikan sebuah patung yang nanti mereka bukan lagi solat tetapi malah menyembah patung tersebut.

Ketika nabi Muhammad dijadikan patung maka Syaitan pun akhirnya menggoda dan memberi kesan kepada generasi baru untuk melakukan penyembahan berhala dan itu artinya, patung serta lukisan orang-orang sholih pun disembah, padahal seharusnya hanya teladan dan kesholihan mereka saja yang perlu diingat dan dicontohi.

Pada dasarnya jika nabi Muhhamad di lukiskan atau dijadikan sebuah patung, itu sama halnya mengajar umat islam untuk beralih aliran paganisme atau pemberhalaan. Agama Islam tidak pernah mengajar berhala dan tentu berhala adalah perkara yang perlu dijauhi oleh umat Islam.

Seperti yang dikutip dariblogspot.co.id, dikatakan dari Aisyah radhiyallahuanha bahawa ketika Rasulullah sakit, sebuah gereja disebut-sebut oleh sebahagian isteri beliau dan namanya adalah Maria yang mereka lihat ada di negeri Habasyah.

Isteri-isteri beliau pernah melawat Habsyah dan memuji akan indahnya gambar-gambar yang terdapat di dalamnya, namun kelakuan orang-orang ahli kitab dicela oleh Rasulullah kerana orang-orang sholih telah dibudayakan dengan membuat lukisan serta patung supaya dipuja-puja.

Dan jika ada orang yang bertanya sama ada dulu Nabi Muhammad SAW boleh dilukis? Jawapannya sudah pasti tidak seperti yang telah dimaklumkan sebelum ini, tidak ada seorang pun yang melakukannya pada masa beliau masih hidup.

Dalam salah satu sabdanya pun Rasulullah menyatakan bahawa sesiapa yang menyerupai suatu kaum, jadilah ia seperti dan bahkan dikategorikan golongan mereka. Ada juga pesannya akan supaya orang-orang tidak menyanjung secara berlebihan kerana

Rasulullah adalah hamba Allah SWT dan Rasul yang diutus-Nya saja.Nah, maka dari itu hingga kini pun umat Islam tidak pernah tahu seperti apa bentuk asal wajah asli Nabi Muhammad SAW.

Sumber: Kemarahanpaklong.com
loading...

0 Response to "SEBAB WAJAH NABI MUHAMMAD TIDAK BOLEH DILUKIS/DIGAMBARKAN"

Post a Comment