Talasemia: Penyakit Genetik Yang Ramai Terlepas Pandang Ketika Pilih Calon Suami/Isteri

Kongsikan di
Related image


Kebanyakan masyarakat di Malaysia mungkin kurang pendedahan mengenai penyakit Talasemia, sejenis penyakit genetik yang boleh diwarisi turun temurun. Bagi mereka yang menjadi pembawa penyakit ini, mereka sebaik-baiknya mengelakkan untuk mengahwini pasangan yang turut sama mempunyai penyakit ini kerana risiko anak yang bakal dilahirkan kelak untuk mempunyai penyakit sama agak tinggi.


anemia
Talasemia adalah sejenis penyakit genetik yang disebabkan oleh mutasi pada gen di bahagian Hemoglobin. Hemoglobin adalah salah satu jenis protein pada sel darah merah. Ianya berfungsi untuk membekalkan oksigen dan nutrisi penting lain ke seluruh badan kita.
Pesakit talasemia tidak dapat menghasilkan sel darah merah yang mencukupi dan berkualiti yang diperlukan oleh badan.
darah pesakit talasemia
Talasemia boleh dibahagikan kepada tiga:
1. Talasemia minor
Dikenali sebagai pembawa. Mereka mempunyai gen talasemia tetapi tidak mempunyai tanda tanda talasemia.
2. Talasemia major
Golongan ini mempunyai keseluruhan gen talasemia dan mempunyai tanda tanda talasemia.
3. Talasemia intermedia
Golongan ini membawa gen talasemia dan tanda tanda ditunjukkan pada peringkat yang lebih lewat.
Talasemia juga boleh dikategorikan mengikut jenis protein yang terlibat. Terdapat dua jenis protein di dalam rantaian protein yang membentuk Hemoglobin iaitu Alpha dan Beta. (sumber dari doktor kanak-kanak)
Bagi Alpha Thalassaemia, terdapat tiga jenis, iaitu:
1. Hb Bart’s,
Jenis yang paling teruk di mana keempat-empat rantai alpha adalah tidak normal. Bayi biasanya meninggal dalam kandungan, disebabkan kekurangan haemoglobin yang teruk.
2. Penyakit HbH,
Di mana tiga rantai alpha adalah tidak normal, dan satu rantai alpha normal. Pesakit mengalami kekurangan darah yang sederhana, dan ada yang memerlukan transfusi darah.
3.Alpha Thalassaemia Trait,
Di mana satu atau dua rantai alpha tidak normal. Keadaan ini biasanya tidak menyebabkan apa-apa tanda atau gejala, dan seseorang dengan keadaan ini tidak memerlukan rawatan.
Bagi Beta Thalassaemia, terdapat tiga jenis yang utama, iaitu:
1. Beta Thalassaemia Major,
di mana kedua-dua rantai beta adalah tidak normal. Kebanyakan haemoglobin dalam badan tidak dapat berfungsi, dan pesakit mengalami kekurangan darah merah teruk, dan memerlukan rawatan sepanjang hayat.
2. Beta Thalassaemia Intermedia,
di mana kedua-dua rantai beta tidak normal, tetapi berupaya menghasilkan haemoglobin yang berfungsi separa. Pesakit mengalami kekurangan darah yang sederhana, dan memerlukan pemantauan dan rawatan tertentu. Gejala yang dialami adalah kurang, berbanding dengan Beta Thalassaemia Major.
3. Beta Thalassaemia Trait,
di mana salah satu rantai beta adalah tidak normal, dan satu lagi normal. Seseorang yang mengalami Trait biasanya sihat, tidak mengalami apa-apa tanda atau gejala, dan tidak memerlukan rawatan. Contohnya bintang Bollywood, Amitabh Bachchan, jaguh bola sepak Perancis, Zinedine Zidane, dan Pete Sampras, pemain tenis lagenda yang memenangi 14 pertandingan ‘Grand Slam’, kesemuanya mengalami Beta Thalassaemia Trait!

Apakah tanda tanda talasemia?

 1. Pucat
 2. Sukat bernafas
 3. Sentiasa lemah dan kurang bermaya
 4. Perut buncit disebabkan pembengkakan hati dan limfa
 5. Degupan jantung laju
 6. Tumbesaran terbantut
 7. Perubahan pembentukkan di kawasan muka biasanya rahang, dagu dan pipi (tanda lewat)
Talasemia minor biasanya tidak menunjukkan sebarang tanda tanda. Ianya dikesan melalui saringan darah semasa bayi dan di sekolah.
Talasemia intermedia menunjukkan tanda tanda dari usia remaja ke dewasa.
Talasemia major biasanya menunjukkan tanda tanda sejak dari bayi lagi dan tanda tanda akan semakin teruk jika rawatan sebetulnya tidak dilakukan.

Adakah talasemia boleh berjangkit?

Tidak sama sekali. Talasemia adalah penyakit genetik. Ianya tidak boleh merebak melalui udara, air, sentuhan mahupun pemindahan darah.
Apakah rawatan untuk talasemia?
Talasemia minor biasanya tidak memerlukan rawatan.
Talasemia intermedia biasanya memerlukan pemindahan darah jika sudah mula ada tanda tanda seperti yang disebut di atas.
Talasemia major memerlukan rawatan pemindahan darah 1-2 kali sebulan sepanjang hayatnya. Ini kerana hemoglobin mereka biasanya kurang dari 6 dan ianya boleh membawa maut jika tidak dirawat dengan betul. Pemindahan sum sum tulang ( bukan tulang rawan) hanya boleh dilakukan jika oleh adik beradik yang sihat dan mempunyai HLA yang sama sahaja.
Selain itu ada juga pil dan suntikan untuk talasemia.
Adakah lelaki akan lebih teruk untuk mendapat talasemia?
Kebarangkaliannya adalah sama sahaja untuk lelaki dan perempuan.
Adakah talasemia boleh dieelakkan?
Insha Allah boleh.
Jika anda adalah pesakit talasemia, kalau boleh elakkan dari mencari pasangan yang mempunyai pesakit talasemia juga.
Saya simpulkan kebarangkalian anak anak anda jika anda berkahwin dengan pesskit talasemia juga di dalam gambar di bawah:
genetik thalasemia
Perlukah supplemen tambahan untuk tambah darah?
Jika doktor anda kata perlu, doktor anda sendiri yang akan berikan kepada anda.
Tolong jangan memandai mandai beli supplemen atau vitamin tambah darah tanpa berbincang dengan doktor yang merawat anda. Walaupun yang menjual itu adalah doktor juga, jangan mudah terpedaya. Bukan dia yang merawat anda secara berdepan dan sepenuhnya.
Pengambilan supplemen dan vitamin yang salah akan membawa padah. Fungsi hati dan buah pinggang anda akan punah dan nyawa anda yang akan dipertaruh.
Adakah talasemia boleh sembuh?
Penyakit genetik sukar untuk sembuh. Rawatan biasanya untuk membantu memulihkan simptom yang ada dan mengelakkan komplikasi. Ingat, jika ada sebarang pertanyaan tentang kesihatan, datang ke klinik atau hospital untuk rawatan yang betul.
Pembawa dan penghidap penyakit talasemia perlu mengurangkan makanan yang mempunyai kandungan zat besi yang tinggi. Antara makanan yang tinggi zat besi ialah:  (sumber dari myportal health)
 • Organ dalaman seperti hati
 • Produk makanan yang diperkaya dengan zat besi
 • Bijiran yang diperkaya dengan zat besi
 • Kuning telur
 • Kekacang dan legum
 • Kebanyakan sayuran hijau yang berdaun
Walaubagaimanapun, pembawa talasemia boleh juga mengalami kekurangan zat besi terutamanya pada ibu hamil, dalam keadaan ini pembawa boleh mengambil vitamin zat besi atas nasihat doktor.
Kenapa perlu kurangkan makanan tinggi zat besi?
Darah adalah kaya dengan zat besi. Pesakit talasemia major memerlukan transfusi darah sepanjang hayatnya. Zat besi yang terkumpul dari transfusi darah pada jangka masa panjang boleh merosakkan hati dan jantung terutamanya dan juga organ lain.
Pesakit talasemia intermedia yang tidak memerlukan transfusi darah, juga boleh mendapat peningkatan besi di dalam badannya. Ini disebabkan penyerapan zat besi yang lebih pada usus pesakit. Dengan ini pesakit talasemia intermedia juga perlu mengelakkan makanan tinggi zat besi.
Sebab itu sebarang supplemen dan vitamin tambahan wajib mendapat pemantauan dari doktor yang merawat anda.
Sumber : https://iluminasi.com
loading...

0 Response to "Talasemia: Penyakit Genetik Yang Ramai Terlepas Pandang Ketika Pilih Calon Suami/Isteri"

Post a Comment