Ujian Allah Penghapus Dosa Insan

Kongsikan di
Image result for Ujian Allah Penghapus Dosa Insan


Ditimpa dengan musibah sepertu sakit yang seketika atau berpanjangan ada kalanya membuatkan manusia jauh daripada Allah kerana tidak sanggup menerima ketentuan dari Allah. Namun Allah Ta’ala berfirman

“Katakanlah (Muhammad), ‘Tidak akan menimpa kami kecuali apa yang telah Allah tetapkan untuk kami. Dialah pelindung kami, dan hanya kepada Allah orang-orang beriman harus bertawakal.’” (At Taubah: 51).

Juga firman-Nya, “Tiada suatu bencana pun yang menimpa di bumi dan (tidak pula) pada dirimu sendiri melainkan telah tertulis dalam kitab (Lauhul Mahfuzh) sebelum Kami menciptakannya. Sesungguhnya yang demikian itu adalah mudah bagi Allah. (Kami jelaskan yang demikian itu) supaya kamu jangan berduka cita terhadap apa yang luput dari kamu, dan supaya kamu jangan terlalu gembira terhadap apa yang diberikan-Nya kepadamu. Dan Allah tidak menyukai setiap orang yang sombong lagi membanggakan diri.” (Al Hadid: 22-23)

Jutseru itu janganlah kita mudah merasa gundah @ berduka cita dengan musibah yang kita dapat. Bahkan musibah ini adalah penyuci dosa-dosa manusia seperti mana hadits yang menyebut:

Rasulullah ﷺ bersabda, “Tidaklah seorang muslim yang tertimpa gangguan berupa penyakit atau semacamnya, kecuali Allah akan menggugurkan bersama dengannya dosa-dosanya, sebagaimana pohon yang menggugurkan dedaunannya.” (HR. Bukhari dan Muslim)

“Bencana sentiasa menimpa seorang mukmin dan mukminah pada dirinya, anaknya, dan hartanya sampai ia berjumpa dengan Allah dalam keadaan tidak ada kesalahan pada dirinya.” (HR. At Tirmidzi, dan beliau berkata, “Hasan shahih.”, Imam Ahmad, dan lainnya)

“Sesungguhnya besarnya pahala itu berbanding lurus dengan besarnya ujian. Dan sesungguhnya jika Allah mencintai suatu kaum, Dia akan menguji mereka. Siapa yang redha, baginya redha(Nya), namun siapa yang murka, maka baginya kemurkaan(Nya).” (HR. Tirmidzi dan Ibnu Majah).

Betapa Allah mencintai hamba-hamba-Nya walaupun manusia setingkali alpa dan melakukan dosa. Allah tidak pernah sesekali meninggalkan kita bahkan Allah menggugurkan dosa-dosa kita. Sesungguhnya Maha Besar pengampunan Allah berbanding kemurkaan-Nya.

Sumber : hanifabdmajid.blogspot.my

loading...

0 Response to "Ujian Allah Penghapus Dosa Insan"

Post a Comment