Baru Berniat, Sekali Allah Dah Sampaikan Hajat – Heliza Helmi

Kongsikan di

Dalam hati nak sangat hadiahkan diri dengan sesuatu. Tapi tak mampu. Cuma boleh doa dalam hati, simpan kemas-kemas hajat tu. Mana tahu nanti akan dapat. Tapi tak juganya dapat. Ada orang pula, baru saja niat, tiba-tiba hajat pun tertunai.

Itu namanya rezeki. Yang sama sekali kita takkan pernah tahu bila, macam mana dia datang dan dalam bentuk apa. Sebabnya semua itu kerja Allah Yang Maha Kuasa.
Tapi kita percaya kuat-kuat yang Allah itu Maha Mendengar dan Maha Mengetahui isi hati hambanya. Dia akan beri apabila kita telah sedia menerimanya. Bermakna pemberian itu akan jadi yang terbaik untuk kita, walaupun ada ketikanya ia satu hal yang kita memang takkan sukai. Contohnya kematian, kehilangan.. sebab satu hari nanti musibah itu akan jadi rezeki yang tidak dijangka-jangka.
Sebab itulah orang kata rezeki tak pernah salah alamat. Tolaklah, pukaulah, santaulah macam mana sekalipun… kalau Allah kata kita punya. Maka ia akan jadi kita punya. Jadi, janganlah susah hati kalau belum mendapat ya.
Tak seperti pengacara dan usahawan manis kita ini, Heliza Helmi yang membahasakan dirinya Kakja. Kisah yang dialami semanis orangnya. Bagaimana dia yang juga aktivis kerja-kerja amal ini cuma terdetikkan mahu menghadiahkan diri dengan Al Quran.. lalu Allah datangkan sahabat yang memberinya senaskah Al Quran.

Allah Maha Mendengar Dan Maha Mengetahui

Suatu kisah…
Teringin nak hadiahkan diri sesutu.
Minggu lepas atau dua minggu lepas Kakja rasa nak sangat hadiahkan diri sendiri senaskah Al Quran . Masa tu Kakja fikir nak pergi kedai buku nak beli Al Quran. Tiba tiba …..
Tiba tiba Kakja dapat mesej dari sahabat yang sayang kerana Allah nak hadiahkan Kakja Al Quran 😭😭😭
“Ya Allah, kita baru sahaja niat, namun Allah dah sampaikan apa kita hajati. Masa tu rasa sebak teramat sangat”
Terima Kasih ALLAH
Terima Kasih ustazah @najiha23 atas pemberian sangat sangat bermakna ini . Banyak nota nota penting dan amalan yang baik boleh diamalkan
Kata Heliza lagi Al Quran yang dihadiahkan sahabatnya itu ada kelebihan khatam tracking. Bermakna boleh membantu mereka yang nak khatam Al Quran dengan sistematik.
Kalau nak tanya lanjut pasal Al Quran ini boleh rujuk dengan sahabatnya @norhafizahsaad.

Heliza Mohon Doa

Doakan Kakja yang dhoif lagi banyak khilaf ini sentiasa dekat dengan Al Quran, beramal dengan Al Quran, memahami Al Quran, dapat menghafaz Al Quran, berakhlak dengan akhlak Al Quran, menjalani kehidupan mengikuti Al Quran dan As Sunnah yang ALLAH redha. .
Mohon Aamiinkan semua😭
Sumber/Foto : Instagram Heliza Helmi

Waktu Terbaik Doa Dimakbulkan

Itu cerita Heliza Helmi, mak-mak pun tentu-tentulah ada cerita rezeki yang tak disangka-sangka tersendiri. Barangkali lebih hebat lagi Allah beri.
Kadangkala berdialog dengan Allah itu perlu. Bermohon denganNya bukan sekadar selepas solat. Sebenarnya ada waktu-waktunya yang mana Allah akan makbulkan doa kita.

1. Semasa Bersahur / Sepertiga Malam Terakhir

Seperti yang Allah katakan dalam Al Quran, Dia mencintai hambanya yang berdoa di sepertiga malam. Iaitu ketika bangun malam bertahajud mahupun mengerjakan solat sunat yang lain.
Ketika sahur (akhir-akhir malam), mereka berdoa memohon ampun” Surah Az Zariyat, ayat 18)
Hadis pula menyatakan “Rabb kita turun ke langit dunia sepertiga malam yang akhir pada setiap malamnya. Kemudian berfirman: ‘Orang yang berdoa kepada-Ku akan Ku kabulkan, orang yang meminta sesuatu kepada-Ku akan Kuberikan, orang yang meminta ampunan dari-Ku akan Kuampuni” (hadis riwayat Bukhari no.1145, Muslim no.758)

2. Ketika Berbuka puasa

Inilah keberkatan orang yang berpuasa iaitu Allah makbulkan doanya.
Ada tiga doa yang tidak ditolak. Doanya orang yang berpuasa ketika berbuka, doanya pemimpin yang adil dan doanya orang yang dizalimi” (hadis riwayat Tirmidzi no.2528, Ibnu Majah no 1752, Ibnu Hibban no. 2405, disahihkan Al Albani di sahih At Tirmidzi)

3. Semasa Malam Lailatul Qadar

Pada malam itu perbanyakkanlah doa. Seperti yang diceritakan oleh Ummul Mu’minin Aisyah R.A : “Aku bertanya kepada Rasulullah : Wahai Rasulullah, menurutmu apa yang sebaiknya aku ucapkan jika aku menemukan malam Lailatul Qadar? Sabda Rasulullah : Berdoalah (Ya Allah, sesungguhnya engkau Maha Pengampun dan menyukai sifat pemaaf, maka ampunilah aku) (hadis riwayat Tirmidzi, 3513, Ibnu Majah, 3119, At Tirmidzi berkata: “Hasan Sahih”)

4. Ketika Laungan Azan

Semasa azan berkumandang, berdoalah kerana ini waktu mustajab untuk berdoa. Sebagaimana sabda Rasulullah : ‘Doa tidak ditolak pada dua waktu, iaitu minimal kecil kemungkinan tertolaknya. Iaitu ketika azan berkumandang dan saat perang berkecamuk, ketika kedua kubu saling menyerang” (hadis riwayat Abu Daud, 2540, Ibnu Hajar Al Asqalani dalam Nata-ijul Afkar, 1/369, berkata: “Hasan Sahih”)

5. Di Antara Azan Dan Iqamah

Berdoalah di antara waktu ini kerana rasulullah bersabda, “Doa di antara adzan dan iqamah tidak tertolak” (hadis riwayat Tirmidzi 212, ia berkata: “Hasan Sahih)

6. Sujud Semasa Dalam Solat

Sabda rasulullah SAW: “Seorang hamba berada paling dekat dengan tuhanNya ialah ketika ia sedang bersujud. Maka perbanyaklah berdoa ketika itu” (hadis riwayat Muslim, no 482).

7. Sebelum Memberi Salam Dalam Solat Wajib

Rasulullah bersabda: “Ada yang bertanya ; Wahai Rasulullah, bila doa kita didengar oleh Allah? Sabda nabi : “Di akhir malam dan di akhir solat wajib” (hadis riwayat Tirmidzi, 3499)

8. Pada Hari Jumaat

Dalam sabda Rasulullah : “Rasulullah menyebut tentang hari Jumaat kemudian beliau bersambda; ‘Di dalamnya terdapat waktu. Jika seorang muslim berdoa ketika itu, pasti diberikan apa yang ia minta’. Lalu beliau mengisyaratkan dengan tangannya tentang sebentarnya waktu tersebut.” (hadis riwayat Bukhari 935, Muslim 852 dari sahabat Abu Huraidah RA)

9. Waktu Hujan

Hujan itu nikmat tuhan. Jangan sesekali mengeluh, merungut bila hujan turun. Sebaliknya berdoalah. “Doa tidak tertolak pada 2 waktu iaitu ketika azan berkumandang dan ketika hujan turun’ (hadis riwayat Al Hakim, 2534, disahihkan Al Albani di Shahih Al Jami’. 3078)

10. Hari Rabu Antara Zohor Dan Asar

Keterangannya diceritakan oleh Jabir bin Abdillah RA: “Nabi SAW berdoa di Masjid Al Fath 3 kali, iaitu hari Isnin, Selasa dan Rabu. Pada hari Rabulah doanya dimakbulkan, iaitu di antara dua solat. Ini diketahui dari kegembiraan di wajah beliau. Berkata Jabir “ “Tidaklah suatu perkara penting yang berat pada saya kecuali saya memilih waktu ini untuk berdoa dan saya mendapati dimakbulkan doa saya

11. Pada Hari Arafah

Pada hari ini para jemaah haji melakukan wukuf di Arafah iaitu pada 9 Zulhijjah. Disarankan banyakkan berdoa, baik jemaah haji mahupun seluruh umat Islam yang tidak menunaikan haji. Sabda Rasulullah:
Doa yang terbaik adalah doa ketika hari Arafah” (hadis riwayat At Tirmidzi, 3585. Disahihkan Al Albani dalam Sahih At Tirmidzi)

12. Semasa Perang

Dalil hadis diterangkan dalam tip no. 4. Ketika ini mereka yang ke medan perang sedang berjihad di jalan Allah, jadi doa mereka tidak dihijab oleh Allah.

13. Semasa Minum Air Zam-zam

Ini sabda Rasulullah SAW: “Khasiat air zam-zam itu sesuai niat peminumnya” (hadis riwayat Ibnu Majah, 2/1018, disahihkan Al Albani dalam Sahih Ibni Majah, 2502)
Sumber: muslim.or.id
loading...

0 Response to "Baru Berniat, Sekali Allah Dah Sampaikan Hajat – Heliza Helmi"

Post a Comment