Jangan Cakap 10 BAHASA DOSA Ini Depan Anak-Anak, Pakar Psikologi Dedah Punca Mereka DEGIL & BERMASALAH

Kongsikan di

Tular semalam, kes seorang remaja berusia 15 tahun yang memukul ibunya dengan tangan sambil menghamburkan kata-kata kesat.

Selepas mendapat campur tangan pelbagai pihak, hari ini kes tersebut dikhabarkan selesai apabila si anak ‘dirakamkan’ meminta maaf pada ibunya.

Persoalan di sini bukanlah bagaimana ia berakhir tapi sebagai pengajaran untuk ibu bapa lain adalah dengan memikirkan bagaimana ia bermula.

Kalau diperhatikan kes orang-orang bermasalah, contohnya para penjenayah, anak derhaka, remaja yang keciciran sekolah, penghidap depresi dan sebagainya, mereka tak jadi begitu dalam sehari dua.

Rata-ratanya bermula dari rumah, dari tangan-tangan ibu ayah atau penjaga yang mendidiknya.

Menurut pakar psikologi klinikal, Dr. Azlina Roszy Mohamad Ghaffar, makin terlihat banyak kesilapan cara mendidik anak yang dilakukan oleh kita hingga menjejaskan pertumbuhan mental dan emosi anak-anak.

Satu hal yang pasti, penyebab anak-anak degil bermasalah tapi dianggap remeh adalah soal komunikasi yang kurang berkesan. Kita gunakan bahasa yang salah sampaikan mereka terluka dan menjauhkan diri.

BAHASA ITU, sebenarnya yang menjadikan anak-anak degil tak mahu mendengar cakap, pemarah, pendendam, lemah jiwa dan tiada keyakinan diri.

10 Bahasa Dosa

(1) Bahasa Melaknat

Contohnya sumpah seranah, maki hamun atau carutan menggunakan perkataan yang buruk. Anak yang sering ditengking dan dimaki hamun biasanya menjadi orang yang keras jiwanya.

(2) Bahasa Menyindir (Sarcasm)

Contohnya, “Asyik mintak duit aje. Kamu ingat ayah/ibu nie kerja cop duit?” Ataupun, “Kan dah jatuh. Mata letak kat mana, kat lutut?”

Bahasa begini sangat merobek emosi. Hakikatnya anak-anak tak faham bahasa sindiran. They won’t get the message. Lebih baik berterus-terang dan gunakan ayat yang jelas serta mudah difahami.

Tak dinafikan budaya sindir menyindir sangat menebal dalam masyarakat kita. Tapi budaya sarcasm ini memang Allah larang.

‘Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah sesuatu puak (dari kaum lelaki) menyindir dan merendah-rendahkan puak lelaki yang lain, (kerana) harus puak yang disindir itu lebih baik daripada mereka; dan janganlah pula sesuatu puak dari kaum perempuan menyindir dan merendah-rendahkan puak perempuan yang lain, (kerana) harus puak yang disindir itu lebih baik daripada mereka.” Al-Hujurat 49:11

Bahasa sarcasm juga boleh membunuh jiwa anak. Kita hentikan ya.

(3) Bahasa Berdusta/Menipu

Contohnya, “Jangan nangis ya, nanti ibu belikan aiskrim,” (tapi akhirnya tak beli pun, cuma untuk memujuk supaya diam). “Jangan nakal-nakal, nanti polis tangkap.” Ataupun, “Jangan main kat situ, ada hantu.”

Ayat-ayat di atas biasa diucapkan oleh masyarakat kita. Saya kira, hadis di bawah sangat baik dijadikan panduan. Jangan berbohong pada anak, kerana ia akan menghilang kepercayaan anak pada ibu bapa dan akhirnya meniru perbuatan tersebut.

“Pada suatu hari ketika Rasulullah SAW duduk di tengah-tengah kami, (tiba-tiba) ibuku memanggilku dengan mengatakan: ‘Hai kemari, aku akan beri kamu sesuatu!’ Rasulullah SAW mengatakan kepada ibuku: ‘Apa yang akan kamu berikan kepadanya?’ Ibuku menjawab: ‘Kurma.’

Lalu Rasulullah SAW bersabda: “Ketahuilah, seandainya kamu tidak memberinya sesuatu maka ditulis bagimu kedustaan.” (HR Abu Daud)

Jadi belajar untuk terangkan dan memujuk dengan lembut dalam bahasa yang mudah.

(4) Bahasa Menempelak

Contohnya, “Padan muka,” Ataupun, “Tu lah, taknak dengar cakap ibu. Kan dah luka. Lain kali buatlah lagi.”

Anak-anak tak dapat belajar apa-apa daripada ayat yang memancing emosi sebegini. Sepatutnya, beritahu saja apa kesilapan tersebut dan nasihatkan supaya tak mengulanginya.

(5) Bahasa Mengkritik/Membebel

Yang ni mungkin ramai ibu biasa buat tapi ia memang tak bagus untuk anak sebab tiada siapa yang suka dileteri.

Kalau nak berikan arahan atau menegur, gunakan ayat yang ringkas dan mudah difahami. Fokus pada kebaikan yang mereka buat.

Hakikatnya anak yang sentiasa dikritik takkan maju ke depan malah akan hilang keyakinan diri mereka.

(6) Bahasa Mengungkit

Contohnya, “Kenapa result teruk macam ni? Buat penat je ayah/ibu pegi tuisyen, belikan buku dan macam-macam. Tapi tak pandai-pandai juga.”

Kuncinya, ikhlaskan hati dan banyakkan bersabar dalam mendidik anak-anak.

(7) Bahasa Membandingkan

Contohnya, “Cuba kamu tengok abang/kakak, rajin tolong ibu di rumah. Tak macam kamu ni, asyik nak bermain saja.” Atau, “Kenapalah kami ni tak pandai macam adik. Asyik dapat nombor corot saja.”

Setiap anak ada kelebihan masing-masing. Perbuatan melebihkan/menyayangi anak-anak tertentu (favoritism @ pilih kasih) hanya akan menjadikan anak-anak lain rasa rendah diri, tak disayangi dan depresi.

Hubungan antara anak-anak juga akan retak dan dalam banyak keadaan, sibling rivalry akan berterusan sekalipun setelah dewasa dan beranak-pinak.

(8) Bahasa Mengugut

Contohnya, “Kalau lepas main taknak kemas, ayah/ibu buang semua mainan.” Begitu juga, “Kalau tak berhenti menangis, ayah/ibu tinggal.”

Anak-anak memang perlu diajar tentang akibat sesuatu perbuatan, tapi bukan dengan mengugut. Sebab itu, ibu bapa perlu tetapkan peraturan di rumah beserta denda jika ia dilanggar dan ini diterangkan pada anak-anak.

Yang penting kena konsisten, tegas (bukan garang), dan hukumannya juga perlu berpatutan. InsyaAllah anak akan mudah faham akibat perbuatan mereka serta jadi lebih berdisiplin.

(9) Bahasa Menuduh

Contohnya, “Macam mana barang boleh hilang? Ni mesti kamu yang cuai bermain sampai tercicir,” dan “Kenapa adik menangis? Abang/kakak buat ye?”
Sebaiknya siasat dulu untuk tahu keadaan sebenar dan berikan anak peluang untuk menerangkan hingga habis. Itu memberikan mereka keyakinan dan keberanian untuk berterus-terang dan mengaku kesalahan (jika bersalah) dengan jujur.

(10) Bahasa Bisu

Dengan mendiamkan diri tak akan membantu anak untuk membetulkan kesalahan mereka. Bahkan akan membuatkan mereka rasa lebih tidak disayangi serta menjauhkan diri.

Sama-samalah kita usaha tingkatkan skil keibubapaan dan elakkan bahasa percakapan seperti di atas ok!

Kredit: Celik Nutrisi
loading...

0 Response to "Jangan Cakap 10 BAHASA DOSA Ini Depan Anak-Anak, Pakar Psikologi Dedah Punca Mereka DEGIL & BERMASALAH"

Post a Comment