Helaian Al Quran TERTUA. Ramai TERKEJUT Bila Tau Penulisnya. SUBHANALLAH. Allahu. Penemuan Yang Sangat Penting Untuk Kajian Masa Depan. InsyaAllah.

Kongsikan di
Pakar kajian Islam telah temui helaian Al Quran tertua dunia di sebuah universiti. Dan apa yang lebih mengejutkan adalah penulisnya berkemungkinan besar adalah….. Jom baca. Ada gambar-gambar. SUBHANALLAH.

TEMUI DI SEBUAH UNIVERSITI

Helaian Al-Quran yang dikatakan yang tertua ditemui di sebuah universiti di Britain dipercayai merupakan salinan asal kepada kitab suci umat Islam.
Menurut Ketua Akademik Jamal bin Huwareib, dia percaya bahawa helaian yang ditemui di Universiti Birmingham pada awal tahun ini adalah salinan Al-Quran yang pertama oleh Abu Bakar, yang juga sahabat rapat kepada Nabi Muhammad S.A.W.

BERUSIA 1400+ TAHUN

Helaian tersebut dipercayai berusia antara 1,448 hingga 1,371 tahun ditemui berada di perpustakaan universiti itu dalam keadaan terikat bersama helaian Al-Quran lain dari abad ke tujuh.
Menurut Pengarah Urusan Yayasan Mohammed bin Rashid Al-Makroum, Mr bin Huwarieb yang tiba di Birmingham untuk membuat pengesahan kepada manuskrip itu memberitahu BBC :
“Ini merupakan penemuan terpenting bagi seluruh masyarakat Islam di dunia. Saya percaya bahawa ini adalah Al-Quran yang ditulis oleh Saidina Abu Bakar, khalifah pertama umat Islam.
“Versi, koleksi dan manuskrip ini adalah tunjang kepada ajaran Islam, Al-Quran adalah akarnya.
“Ia bakal menjadikan revolusi dalam kajian Islam”.

loading...

0 Response to "Helaian Al Quran TERTUA. Ramai TERKEJUT Bila Tau Penulisnya. SUBHANALLAH. Allahu. Penemuan Yang Sangat Penting Untuk Kajian Masa Depan. InsyaAllah."

Post a Comment