Apakah Maksud Mimpi Bertemu Orang yang Sudah Mati? Kesian Pada Arwah Kalau Anda Tak Faham Maksudnya

Kongsikan di
Seseorang seringkali bermimpi ketika mereka sedang tertidur lena, namun ada sebahagian dari orang-orang telah bermimpi bertemu dengan orang-orang terdekat mereka yang telah meninggal dunia dan ternyata ada makna mimpi bertemu orang yang sudah meninggal dunia.


Mengapa kita boleh bermimpi bertemu dengan orang yang sudah meninggal? Dan apakah makna disebalik mimpi itu?


Mimpi Bertemu Orang yang Sudah Meninggal, Mungkinkah ada maksud tertentu?

Ramai orang yang menganggap mimpi hanyalah mainan tidur semata sehingga tidak ada maksud di dalamnya, namun ada sebahagian orang yang percaya bahwa setiap mimpi memiliki maksud dan malah sebagai pertanda adanya hal baik atau buruk. Salah satu mimpi yang dipercaya memiliki maksud tertentu adalah mimpi bertemu dengan orang yang telah meninggal dunia.

Berikut adalah maksudnya: 


1. Sebagai pertanda kerinduan 


Erti mimpi bertemu orang yang sudah meninggal adalah sebagai pertanda bahawa orang itu sangat merindukan orang yang telah meninggal tersebut seperti orang tua, saudara, dan teman. Setelah bermimpi maka tidak perlu difikirkan sangat dan sebaiknya segera mendoakan orang yang telah meninggal dalam mimpi tersebut agar mendapat ketenangan dan jangan lupa sekali-kali mengunjungi kubur mereka. 


2. Pertanda adanya pesan dari arwah 


Ada beberapa orang yang berpendapat bahwa bermimpi bertemu dengan orang yang sudah meninggal berarti bahwa arwah ingin menyampaikan pesan kepadanya kerana semasa hidupnya masih ada urusan yang belum terselesaikan. 


3. Pertanda akan mendapat pertolongan 


Pendapat lainnya mengatakan bahawa bermimpi bertemu dengan orang telah meninggal dunia adalah pertanda akan mendapat pertolongan dari seseorang yang akan menyelesaikan masalah yang dihadapi orang tersebut. 


Namun, ketiga maksud tersebut belum dapat dibuktikan kebenarannya dan hanya berkembang sebagai mitos yang dipercayai oleh ramai orang. 


Selain mimpi bertemu dengan orang yang telah meninggal, malah ada pula mimpi becakap dengan orang meninggal. Mimpi itu juga sebenarnya mempunyai makna yang tersembunyi di dalamnya iaitu sebagai pertanda bahawa semua yang diusahakan oleh orang tersebut akan sia-sia dan tidak berhasil.

Namun sebagai makhluk yang beriman, sebaiknya tidak langsung percaya dengan pertanda tersebut kerana makna yang terkandung dalam mimpi tersebut merupakan penafsiran dari manusia saja dan belum terbukti kebenarannya. 


Mimpi tersebut dapat mendekati nilai kebenaran jika orang yang bermimpi berperilaku baik dan jujur dalam kehidupannya dan sebelum tidur selalu membersihkan diri terlebih dahulu dan mengambil air wuduk. 


Selanjutnya adalah mimpi tentang anggota keluarga yang telah meninggal seperti datuk-nenek, ayah-ibu, dan adik-kakak. Menurut penelitian spiritual yang telah dilakukan, ternyata banyak orang yang memimpikan anggota keluarganya yang telah meninggal oleh kerana alasan psikologi seperti kerisauan terhadap kehidupan arwah di akhirat dan rasa bersalah yang ditimbulkan oleh kurangnya waktu bersama dengan arwah sewaktu masih hidup. Ada beberapa maksud tentang mimpi bertemu dengan anggota keluarga yang sudah meninggal, diantaranya adalah: 


1. Merindukan arwah 


Anggota keluarga seperti datuk-nenek, ayah-ibu, dan adik-kakak merupakan orang-orang yang sangat dekat dengan kehidupan seseorang, sehingga wajar bila orang yang telah ditinggal mati oleh keluarganya masih sangat merindukan orang tersebut. Rasa rindu yang besar dapat memicu seseorang untuk memimpikan orang-orang yang telah meninggal tersebut sebagai ubat kerinduan mereka. 


2. Arwah mengharapkan kiriman doa 


Maksud lain adalah arwah mengirimkan pesan kepada anggota keluarganya yang masih hidup untuk mengirimi mereka doa agar mendapat ketenangan di akhirat. Sehingga sebaiknya setelah bermimpi hal tersebut langsung mendoakan arwah yang telah dimimpikan. 


Itulah beberapa maksud mimpi bertemu orang yang sudah meninggal yang dipercayai oleh sebahagian besar orang dan telah tersebar dalam masyarakat.
loading...

11 Responses to "Apakah Maksud Mimpi Bertemu Orang yang Sudah Mati? Kesian Pada Arwah Kalau Anda Tak Faham Maksudnya"

 1. Mimpi melihat wajah aruah ayah yg berseri dan masih muda

  ReplyDelete
  Replies
  1. Perkhabaran baik keadaan simati disana..Alhamdulillah...

   Delete
 2. Dua malam berturut mimpi arwah nenek belah mak dan ayah..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Berkemungknan mewarisi saka dari nemek yg telah meninhgal.
   Wallahu alam

   Delete
 3. mimpi arwah abah belanja aiskrim apa maksudny

  ReplyDelete
 4. Mimpi bertemu aruah ayah yg pensan dibilik tidurnya(semasa hayat) keadaan bilik tidurnya semasa mimpi,amat bersih dan kemas..buat pengetahuan,yg bermimpi adalah kakak saya..

  ReplyDelete
 5. Saya mimpi arwah ayah sy ketika ayah sedang mmbaca alquran Di tepi tlinga sy..

  ReplyDelete
 6. 4malam berturut2 sy mimpi arwah ayah, arwah nenek & arwah ustaz (guru). Apakah petanda mimpi sy

  ReplyDelete
 7. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 8. Mimpi bertemu dengan arwah ayah tp tangan arwah sebelah kanan luka ada darah arwah ayah siap ckp lagi tolong ubatkan luka. Apakah petanda mimpi saya?

  ReplyDelete
 9. mimpi ibu saya meninggal tapi dalam masa sama dia bercakap mak tak nak mati,mak takut mati..apakah maksud mimpi ni?

  ReplyDelete