Henti Tabiat Gigi Kuku! Anda Boleh Dijangkiti Dari 5 Bakteria Bahaya Ini

Kongsikan di
Image result for Henti Tabiat Gigi Kuku! Anda Boleh Dijangkiti Dari 5 Bakteria Bahaya IniTabiat gigit kuku bukan sahaja beri kesan yang buruk pada bentuk gigi, malah ia juga dapat membahayakan kesihatan tanpa kita sedar.

Penulis tidak pasti bila penulis berhenti dari tabiat kotor ini. Golongan kanak-kanak biasanya yang menggigit kuku walaupun ditegah ada juga yang masih melakukannya sehingga dewasa. Ada beberapa kajian mengatakan tabiat seperti ini adalah disebabkan gangguan psikologi. 
Mereka yang gigit kuku, menarik helaian rambut dan banyak lagi tabiat seperti mencederakan diri sendiri mempunyai masalah untuk mengawal emosi. Jika mereka berasa bosan, tidak tenteram atau stress jadi tindakan menggigit kuku untuk menenangkan atau membuatkan untuk lebih fokus. Pelik bukan? 
Jika anda yang masih lagi menggigit kuku dan sekarang pun tengah gigit kuku, hentikan! 
Foto – Woman’s Day
Tahukah anda terdapat 5 bakteria berbahaya yang boleh memanipulasikan kesihatan anda melalui sikap gigit kuku. Ketahui kesan pembawakan bakteria tersebut dalam badan anda…
#1 Staphylococcus Aureus
Bakteria staphylococcus aureus yang terdapat dalam kesan luka jari yang digigit boleh menyebabkan keracunan makanan, jari bengkak, berbisul dan jangkitan kuman pada saluran pernafasan. Ia boleh berjangkit melalui sentuhan dari luka kulit yang tidak diubati. 
#2 E. coli
Pernah dengan wabak E. coli? Bakteria E. coli antara bakteria berbahaya pembawa maut. Mengigit kuku yang kotor dan tangan yang tidak dicuci tanpa sedar anda dijangkiti E. coli. Cegah! Kerana ia merisikokan kesihatan anda. 
#3 Herpetic Whitlow
Keadaan tisu dan kulit jari boleh rosak dan bahagian leher terasa sakit dan lenguh gara-gara dari jangkitan bakteria herpetic whitlow. Selain itu, jangan tanya kenapa anda kerap jatuh sakit atau demam. 
#4 Candida Parapsilosis
Bakteria yang boleh ditemui dibawah kuku iaitu candida parapsilosis boleh menyebabkan penyakit kulit dan jangkitan pada seluruh badan! Lebih menakutkan, ia boleh merebak sehingga melumpuhkan otak, jantung, mata dan organ penting. 
#5 Salmonella
Bakteria Salmonella yang sering dikaitkan dengan keracunan makanan, cirit-birit dan demam boleh dijangkiti dari sikap tidak membasuh tangan. Bayangkan selepas mengusap haiwan peliharaan atau ke tandas anda tidak mencuci tangan kemudian kembali dengan tabiat menggigit kuku. Simptom penyakit yang disebut tadi boleh berlaku 12 hingga 72 jam selepas terkena jangkitan. 
Foto – Google
Henti sekarang sebelum tahap kesihatan menjadi lebih buruk. Bayangkan bukan sahaja bentuk kuku buruk, kesihatan boleh terancam! 
Sumber : https://www.wanista.com
loading...

0 Response to "Henti Tabiat Gigi Kuku! Anda Boleh Dijangkiti Dari 5 Bakteria Bahaya Ini"

Post a Comment