Inilah Enam Jenis Makanan Di Neraka

Kongsikan di
Image result for Inilah Enam Makanan Di NerakaNeraka menjadi tempat yang paling ngeri di akhirat nanti. Kewujudannya memang tidak dapt dilihat masa kini. Namun, selain syurga, tempat ini menjadi salah satu pilihan yang bakal dihuni oleh hamba Allah yang derhaka. Salah satu neraka yang paling kejam siksanya adalah neraka Jahanam.

Disini, tidak ada pengampunan dosa lagi. Manusia yang masuk kesana akan kekal menjadi penghuni. Jangan harap ada makanan dan minuman seperti penjara di dunia, yang ada adalah makanan yang hanya untuk meyiksakan.Penghuni neraka tiada pilihan,terpaksa makan walaupun tidak mahu.

Enam jenis makanan ini menjadi sajian penghuni Neraka. Bukannya mengenyangkan dan menghilangkan haus dahaga. Namun, dapat menyumbat kerongkong mulut, bahkan boleh membuat usus akan terburai. Apakah jenis makanan itu? Berikut ulasannya.

Percaya kepada hari kiamat menjadi salah satu Rukun Iman. Sehingga tidak Islam seorang muslim jika tidak mengimani rukun yang satu ini. Mengimani hari kiamat artinya sama dengan mempercayai adanya surga dan neraka. Dua tempat ini menjadi lokasi yang dituju sesuai dengan amal perbuatan selama menjalani kehidupan dunia.

Khabar tentang syurga dan neraka sudah dijelaskan Allah SWT dalam qalam-Nya. Tidak hanya bagaimana gambaran kehidupan di sana. Allah SWT bahkan juga menjelaskan tentang jenis makanan dan minumannya.

1. Pohon Zaqqum 

Salah satu menu makanan di neraka Jahanam adalah pohon Zaqqum. Maklumat berkaitan menu makanan ini dijelaskan oleh Allah SWT dalam beberapa ayat dalam Alquran.

Salah satunya adalah surat Al Waqiah 51 – 53 yang artinya:

“Kemudian sesungguhnya kamu hai orang-orang yang sesat lagi mendustakan. Benar-benar akan memakan pohon zaqqum, dan akan memenuhi perutmu dengannya. (QS. al-Waqi’ah: 51 – 53).

Allah SWT juga menggambarkan bagaimana bentuk pohon tersebut.

“(Makanan syurga) itulah hidangan yang lebih baik ataukah pohon zaqqum. Sesungguhnya kami menjadikan pohon zaqqum itu sebagai siksaan bagi orang-orang yang zalim. Sesungguhnya ia adalah sebatang pohon yang keluar dari dasar neraka jahim. Mayangnya seperti kepala syaitan-syaitan. Maka sesungguhnya mereka benar-benar memakan sebagian dari buah pohon itu, maka mereka memenuhi perutnya dengan buah zaqqum itu. Kemudian sesudah makan buah pohon zaqqum itu pasti mereka mendapat minuman yang bercampur dengan air yang sangat panas. Kemudian sesungguhnya tempat kembali mereka benar-benar ke neraka jahim”.(As Shaffat:62 – 68).

Bukan mengenyangkan, pohon zaqqum justru akan membuat usus terburai kerana panasnya buah itu. Namun, manusia di dalam neraka Jahanam tidak memiliki pilihan. Selain memakan pohon tersebut.

“Sesungguhnya pohon zaqqum itu. Makanan orang yang banyak berdosa. Dia sebagai kotoran minyak yang mendidih di dalam perut. Seperti mendidihnya air yang amat panas.” (QS. ad-Dukhan: 43- 46).

2. Pohon Dhari 

Ada lagi menu makanan lain yang juga merusak isi perut. Adalah pohon Dhari, yang memiliki duri yang sangat keras. Pohon ini tidak akan mampu menghilangkan lapar. Namun justru akan menyumbat kerongkong mulutnya. Ali Ibnu Abu Talhah meriwayatkan dari Ibnu Abbas, Dhari artinya sebuah pohon yang berasal dari bara api.

“Mereka tidak akan mendapat makanan selain dari pohon yang berduri (Dhari). Yang tidak menggemukan dan tidak pula menghilangkan lapar. ” QS. Al-Ghasiyah: 6-7).

3. Ghislin 

Inilah salah satu minuman yang akan diterima oleh penduduk neraka Jahanam. Ghislin merupakan air nanah yang bercampur dengan darah yang keluar dari tubuh penghuni neraka. Rasanya tidak terbayangkan jika harus meminum minuman ini.

“Maka tiada seorang teman pun baginya pada hari ini, di sini. Tiada pula makanan sedikit pun (baginya) kecuali dari ghislin (nanah penghuni neraka). Tidak ada yang memakannya kecuali orang-orang yang berdosa.” (QS. Al-Haqqah: 35-37).

4. Al-Hamim

Minuman selanjutnya yang menjadi balasan untuk penghuni Jahanam adalah Al Hamim. Minuman ini sangat panas, dan akan disuguhkan menggunakan besi panas yang dibengkokkan pada bagian ujungnya. Bayangkan, air panas itu melalui besi yang panas dan terus masuk ke perut kita. Tentu sakitnya tidak dapat dibayangkan.

Mereka tidak merasakan kesejukan di dalamnya dan tidak (pula mendapat) minuman, (24). Selain air yang mendidih dan nanah, (25) (QS. An-Naba’: 24-25).

5. Al-Ghassaq

Selain air yang panas, penghuni neraka Jahanam juga akan merasakan air yang sangat dingin. Parahnya, Al Al-Ghassaq ini sangat bau menyengat. Menurut Ibnu Umar ia adalah nanah kental yang jika setitis ditumpahkan di barat bumi, niscaya penduduk timur akan mencium baunya yang sangat busuk.

6. Ash-Shadid

Minuman yang akan disajikan untuk penghuni neraka Jahanam adalah Ash Shadid. Minuman ini merupakan nanah yang mahu atau tidak mahu harus diminum oleh para penghuninya. Ibnu Rajab berkata, air shadid akan membuat wajah mereka hangus, sekaligus membuat seluruh kulit kepala dan rambutnya mengelupas.

“Di hadapannya ada Jahannam dan dia akan diberi minuman dengan air nanah” (Ibrahim:16)

Sungguh tempat ini begitu sangat mengerikan, sehingga kita sudah harus mempersiapkan diri untuk menjauhi tempat ini dari sekarang. Semoga informasi ini menambah keimanan. Terima kasih sudah membaca.Semoga kita mengambil iktibar dan mempersiapkan diri agar dijauhkan daripada siksaan api neraka. Amin

Semoga bermanfaat.

Sumber: https://suaramedia.org

loading...

0 Response to "Inilah Enam Jenis Makanan Di Neraka"

Post a Comment